Waar moet ik op letten als ik een domeinnaam registreer?

Om u op weg te helpen de perfecte domeinnaam te kiezen,  treft u onderstaand een aantal bruikbare tips die u kunnen helpen om de juiste domeinnaam te vinden die bij u of uw bedrijf  past.

De extentie (.nl  .be  en .com)

Heeft u een Nederlands georiënteerd bedrijf dan is de voorkeur natuurlijk een .nl extentie. Deze extentie is speciaal voor Nederland en ligt dan ook het meest voor de hand. Is uw onderneming buitenlands georiënteerd dan is .com de beste keuze, vervolgens .eu.  Elk land heeft zijn eigen extentie, dus de keuze van uw extentie is afhankelijk van uw doelgroep. Zie ook domeinnaam extenties.

De Spelling.

De spelling van een domeinnaam is een belangrijke factor. Probeer daarom een makkelijke naam te bedenken die op één manier te schrijven is. Een creatieve domeinnaam is leuk maar is in de regel moeilijk vindbaar op internet.

Houd een domeinnaam zo kort mogelijk.

Een korte domeinnaam is vaak makkelijk te onthouden, sneller te typen én dus sneller te vinden. Bij voorbeeld www.albertheijn.nl  of www.ah.nl, helaas zijn korte domeinnamen tegenwoordig erg schaars.

Probeer streepjes te vermijden.

Indien mogelijk probeer dan het koppelteken – te vermijden. Bezoekers weten vaak niet waar de streepjes in een domeinnaam precies stonden of dat deze er überhaupt wel in voor kwamen. Een domeinnaam met een koppelteken is in de regel moeilijk te onthouden en verwarrend.

Andere extensies

Als je eenmaal de perfecte domeinnaam hebt gevonden (bijvoorbeeld eindigend op .nl) is het niet onverstandig om ook de andere beschikbare extensies mee te pakken en deze door te linken naar je hoofddomeinnaam. Zo komen ook de .com, .eu, .be en eventuele andere extensies ook uit op je website. Het later claimen van andere extenties kan problemen geven als je website populair wordt. Eventuele concurenten varen dan mee op jouw succes.

Als je deze extensies allen laat doorlinken naar je hoofd domeinnaam, dan heeft dat twee voordelen: als bezoekers je domeinnaam invoeren met een “verkeerde” extensie, dan komen ze alsnog op je website terecht. Op die manier kunnen ze je bezoekers niet misleiden en verlies je geen bezoekersverkeer naar je website.

Enkelvoud of meervoud?

Iets anders waar je over na kunt denken bij het kiezen van een domeinnaam is of je voor de enkelvoudsvorm of meervoudsvorm gaat. Stel je verkoopt fietslampen, klinkt dan www.fietslamp.nl of www.fietslampen.nl beter?

Het beste is om beide domeinnamen vast te leggen als deze vrij zijn en dan de minder goed klinkende domeinnaam door te linken naar de beter klinkende. Of meervoud of enkelvoud beter is, ligt helemaal aan het domein zelf. Door ze beide te claimen, voorkom je in elk geval dat je concurrent er met de andere vorm vandoor gaat.

Keywordrijk

Probeer een domeinnaam te kiezen die rijk is aan de zoektermen die relevant is voor jouw website. Stel je verkoopt fietslampen op je website, dan heeft het voordeel dat je dit woord “fietslamp” verwerkt in je domeinnaam.

Type-In Traffic

Als iemand de browser opent en direct in de URL-balk intypt waar hij naar op zoek is gevolgd door .nl – bijvoorbeeld www.ballonvaart.nl of www.sonjabakker.nl – dan heet dit type-in-traffic. Als jij dus een domeinnaam in bezit kunt krijgen die een exacte match vormt met een veelgebruikte zoekterm, dan kun je zonder enige moeite al rechtstreekse bezoekers naar je website krijgen. Daarnaast kan een domeinnaam die uit een populaire zoekterm bestaat enorm bijdragen aan je positie in de zoekmachines.

Vervang geen letters met cijfers

Nummers in domeinnamen kunnen interessant zijn (denk aan www.formule1.com, www.101dalmatiers.nl, etc.), maar niet als plaatsvervangers voor gewone letters. De meeste mensen hebben er namelijk moeite mee om dit te onthouden. Probeer daarom bijvoorbeeld niet de “4” te gebruiken voor “for” of de “2” voor “to”, zoals www.care4fashion.nl. In dit geval moet de naam al bekend zijn, anders kan dit erg verwarrend kan zijn.

Vermijd “slang”

Verwerk geen populaire en foutieve spelling in je domeinnaam. Dit kan misschien grappig zijn in bepaalde markten, maar er ontstaat geheid verwarring over hoe je je domeinnaam nu precies spelt. Dit komt onprofessioneel over en daarnaast kun je bezoekers kwijtraken doordat men per ongeluk toch de juiste spelling intoetst en bij je concurrent uitkomt.

Nullen en O’s

Pas op met het nummer “0” in je domeinnaam. Deze wordt vaak verward met de letter “O” en vice versa. Zorg er dus voor dat er geen verwarring ontstaat tussen deze twee in je domeinnaam.

Positioneerbaar als merk

Vijftien jaar geleden wist niemand wie of wat een “Google” was, maar nu is Google.com (en alle andere extensies ervan) een bijzonder waardevolle domeinnaam die zeer duidelijk als merk gepositioneerd wordt. Laat je niet hierin meeslepen door al te gekke domeinnamen te verzinnen, maar een goede domeinnaam die ook geschikt is om je website als merk mee te positioneren, kan zeker bijdragen aan het succes van je website.

Gemakkelijk in te typen

Hoe eenvoudiger een domeinnaam is om in te typen, hoe sterker je domeinnaam zal zijn. www.hottentottententententoonstelling.nl zou bijvoorbeeld niet zo handig zijn!

Eenvoudig te begrijpen

Als iemand je domeinnaam voor de eerste keer ziet of hoort, dan zouden ze direct moeten begrijpen waar je website over gaat. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je de gulden middenweg vindt tussen een domeinnaam die duidelijk zegt waar je website voor staat en een domeinnaam waarmee je je website als merk kunt positioneren.

Auteursrecht

Gewoon een vaste regel: Vermijd domeinnamen die inbreuk maken op een bestaand auteursrecht.

Uniek

Hoe unieker een domeinnaam is, hoe eenvoudiger het is om hem te onthouden. Blijf binnen de grenzen van de andere regels als je op zoek gaat naar een unieke domeinnaam, maar als je slim bent en het voor elkaar krijgt om een unieke domeinnaam te vinden, dan kun je daar nog jaren profijt van hebben.

Zoek naar verlopen domeinnamen

Verlopen domeinnamen zijn domeinen waarvan de status nog maar net is gewijzigd van geregistreerd naar ongeregistreerd. Oftewel: deze domeinnamen zijn net weer vrijgekomen. Vaak is dit het geval als een bedrijf failliet gaat, iemand de registratiekosten niet meer kan betalen of simpelweg als iemand vergeet om de registratie van zijn domeinnaam te verlengen. Als dit gebeurt, verloopt een bestaande domeinnaam en wordt hij weer ter beschikking gesteld aan het grote publiek.

Gemakkelijk te onthouden

Als je een domeinnaam eenvoudig kunt onthouden nadat je hem één keer hebt gehoord, dan is de kans groot dat je een onvergetelijke domeinnaam hebt gevonden!

Domeinveilingen

Op een domeinveiling kun je met relatief lage biedingen leuke domeinnamen op de kop tikken, maar het is ook een handige manier om inspiratie voor nieuwe domeinnamen op te doen. Kijk voor een impressie onze eigen veiling site: www.domeinmarktplaats.nl. Zie je wat leuks staan, dan kun je direct in contact komen met de houder van betreffend domeinnaam.

Claim je domeinnaam vandaag nog.

Hoe eerder je een domeinnaam kiest hoe beter, want voordat je het weet gaat iemand anders met jouw domeinnaam aan de haal! Registreer daarom zo snel mogelijk  je domeinnaam.

Comments are closed.